Проєкт «Фіксація шкоди завданої природним комплексам Харківської області внаслідок війни» завершено! Нагадаємо, що проєкт був розпочатий у грудні 2022 року в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом “Відродження” за фінансової підтримки Швеції.

Ради повідомити, що нам вдалося у стислі строки виконати основне завдання проєкту – скласти базу геоданих щодо порушень природних комплексів Харківщини, які виникли в результаті бойових дій. Основним методом роботи було візуальне дешифрування знімків Sentinel-2 та Planet на територію районів, де точились бої протягом лютого-жовтня 2022 року.

Основу бази склали фіксації вирв, що утворились в результаті влучань снарядів, мін та ракет. Їх кількість перевищує 61 000 штук. Повну інформацію про первинні результати проєкту можна знайти на порталі «ЕкоПростір».

Там же представлені результати геоаналізу для окремих територій. Зокрема для Роганської ОТГ нами був виконаний аналіз території громади стосовно можливого хімічного забруднення ґрунтів та водойм. Для території Золочівської ОТГ були побудовані карта зонування за ступенем пошкодження.

Сформована база геоданих дозволить організувати подальші дослідження щодо ступеня враженості природних угідь, зокрема хімічного забруднення земельних ресурсів, і може бути активно використана при розробці комплексних планів просторового розвитку територій громад, що знаходились у зоні бойових дій.